skip to Main Content

Om projektet

Kære Læser,
Læs mere om projektet “Matematiske Escape rooms” som blev til med støtte fra Novo Nordisk Fonden. Projektet er stadig igang og afsluttes 31.12.22. Projektet indeholder 3 fysiske Escape rooms på Garderhøjfortet, 1 online Escape room samt denne side med før og efterarbejde og en række lærerkurser. Rigtig god fornøjelse!

4 millioner til udvikling af Matematiske Escape Rooms på Garderhøjfortet

Projektet som er støttet med 4 millioner af Novo Nordisk Fonden vil udbrede fysiske og webbaserede matematiske escape rooms til klasseundervisningen og derved give matematikundervisningen en ny dimension.

Hvad er et Escape Room?

Escape Rooms er blevet meget populære og udbydes kommercielt i hele verden. Et Escape Room er et rum hvor deltagerne lukkes inde og kun kan komme ud, hvis de løser en udfordring i form af opgaver eller gåder. Narrativet er ofte mystisk, skræmmende eller eksotisk med et stort element af spænding. Når Escape Rooms bruges i en undervisningssammenhæng lukkes eleverne inde i et rum, hvor de skal løse faglige opgaver for at “slippe ud”. Eleverne skal – ved udvisning af gode samarbejdsevner – finde ud af, hvordan tingene i rummet hænger sammen. På den måde trænes eleverne i at forsøge sig frem og gennem ”trial and error” at finde frem til den rigtige løsning.

Forhistorien

Garderhøjfortet og Jesper Albinus, som er matematiklærer på Gentofte Ungdomsskole, udviklede i 2017 tre Escape rooms på Garderhøjfortet uden særlig scenografi – men dog i autentiske, historiske mørke, fugtige rum. Matematik-udfordringerne er enkle, og der er ikke rigtig et narrativ indbygget. Erfaringerne er gode: Eleverne bliver grebet, selv af dette meget enkle mock-up forløb. De bliver engageret i forløbet og i matematikken. Nogle elever er pludselig engageret i matematik, som det ikke er set hjemme i klasseværelset! Oplevelsen har været udbudt de sidste 3 år med god feedback fra lærere og elever.

Projektets formål

Formålet med projektet: ”Matematiske Escape Rooms” er at øge elevernes matematiske kompetencer og interesse for matematik. Projektet er et led i Gentofte Kommunes arbejde med Fremtidens Udskoling, hvor der er fokus på elevernes motivation i en skoledag med mere afvekslende undervisningsformer. Projektet der løber fra 2020-2022 består af 3 dele:

  1. Der udvikles tre nye scenograferede Escape Rooms på Garderhøjfortet med et tydeligt narrativ og installationer, hvor eleverne anvender matematik på historisk forsvarsteknologi.
  2. Der etableres en digital platform med gratis ressourcer til lærere og elever, så de kan forberede sig til Escape Room-oplevelsen og der kan følges op på oplevelsen hjemme på skolen. Her kan de desuden prøve en online version af et Escape room som dermed kan gennemføres hjemme i klassen.
  3. Der laves lærerkurser der klæder lærerne på til at lave et undervisningsforløb hvor eleverne selv skal indrette og udtænke opgaver til et Escape Room på skolen.

Samarbejdspartner

Projektet laves i samarbejde med firmaet Science Kommunikation med Karina Goyle i spidsen. Karina har været projektleder på en lang række udstillinger på Experimentarium, og arbejdet nu selvstændigt med Science Kommunikation.

Spørg hvis du vil vide mere!

Vi brænder for formidling af Matematik i eksterne læringsrum. Hvis du vil vide mere om projektet er du meget velkommen til at kontakte os. Send en mail til: garderhojfort@gentofte.dk

Forløbet er målrettet elever i 7-10. klasse samt 1. årsstuderende på ungdomsuddannelserne.

Om Garderhøjfortet

En gruppe private borgeres greb i egne lommer førte til, at Garderhøjfortet – det største fort i Københavns Landbefæstning – blev bygget.

Ikke langt fra Jægersborg Station i Gentofte finder du Garderhøjfortet, der er det største fort i Københavns Landbefæstning. Men ikke kun den imponerende størrelse adskiller Garderhøjfort fra resten af befæstningen. Fortet havde en ganske usædvanlig begyndelse.

Politikerne kunne ikke blive enige om finansieringen af fortet og Københavns Befæstning. Derfor tog en gruppe borgere selv affære. Almindelige danskere indsamlede den svimlende sum af 1,5 millioner kroner – i en tid, hvor en øl kostede fem øre – og fortet blev en realitet.

Garderhøjfortet blev udrustet med kraftige kanoner i pansertårne, mindre kanoner og maskingeværer i forsvindingstårne. Forsvindingstårne er tårne, som kan hæves og sænkes efter behov via en modvægt. Kanonen hæves over jorden, når den skal affyre og er ellers sænket under jorden og er altså beskyttet mod fjendtlige skud. Og selv om man ikke interesserer sig for krig, krudt og kugler, giver fortet et fantastisk indtryk af en spændende tid i dansk historie og politik.

Fortet åbnede for offentligheden i september 2013 og giver med sine interaktive udstillinger, lavet af Experimentarium, mulighed for at opleve fortets historie med alle sanser. Prøv at affyre fortets lille kanon, send morsebeskeder til din ven og træn i gymnastiksalen ligesom soldaterne gjorde det. Der arrangeres dagligt rundvisninger i fortets pansertårn hvor man kan se de total-renoverede 15 centimeter kanoner.

Læs mere om Garderhøjfortet her: https://garderhøjfort.dk

Back To Top